Elise is een meisje van 6, ze heeft een verstandelijke beperking en is gediagnosticeerd met Tubereuze Sclerose Complex. Ze woont thuis bij haar ouders en grote broer. Ze gaat naar ORO’s kinderdagcentrum Binderen. Elise komt door haar aandoening al van jongs af aan voor allerlei onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis. De ouders van Elise meldden haar bij ORO aan voor traumabehandeling: Elise at slecht en had angst voor het ziekenhuis. Tijdens de intake bleek dat Elise naar alle waarschijnlijkheid trauma’s heeft ontwikkeld na een aantal ingrijpende ingrepen in het ziekenhuis.

EMDR als traumabehandeling bij kinderen
EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een therapie voor mensen die blijvend last hebben van een schokkende ervaring. Wanneer je de schokkende ervaring niet goed verwerkt, kun je klachten ontwikkelen.

Lianne van den Eijnden, GZ psycholoog en EMDR practitioner bij ORO: “In het voorbeeld van Elise was dat slecht eten en angst voor de dokter. EMDR is toepasbaar bij alle leeftijden en ontwikkelingsniveaus, dus óók bij  jonge kinderen en/of mensen met een lager ontwikkelingsniveau. Dat het ook voor deze groep een geschikte therapie is, is nog maar weinig bekend. Ook is het bij deze doelgroep (jonge kinderen en/of lagere ontwikkelingsniveaus) niet altijd makkelijk om een trauma te herkennen. Ze kunnen het immers zelf niet goed vertellen. Het is dan ook mijn wens en missie dat ouders en professionals die betrokken zijn bij deze groep trauma-sensitiever worden”.

Storytelling
“Bij kinderen of mensen met een laag ontwikkelingsniveau die zelf het trauma verhaal niet kunnen verwoorden, maken we gebruik van de Lovett storytelling methodiek. De ouders of verzorgers zetten dan met mijn hulp het trauma verhaal op papier. In het verhaal wordt o.a. de traumatische ervaring beschreven. We proberen dan in de huid van het kind te kruipen en het trauma te beschrijven zoals het kind het heeft ervaren én gevoeld. We maken hierbij gebruik van alle zintuigen. Het verhaal wordt afgesloten met een positieve boodschap. In het geval van Elise was dit dat ze weer de baas was over haar eigen lichaam.”

Samenwerken
“Bij een EMDR behandeling van kinderen of mensen met een laag ontwikkelingsniveau zijn ouders of begeleiders co-therapeut. Vanaf de diagnostiekfase tot en met de behandeling zijn zij erg belangrijk. Samen onderzoeken we welke gebeurtenissen traumatisch zijn geweest en maken we een inschatting of iemand voldoende draagkracht heeft voor trauma behandeling. De behandeling doen we samen. In het geval van Elise waren beide ouders aanwezig en vormden zij zowel emotioneel als fysiek een veilige haven. Het was mooi om te zien hoe Elise haar veiligheid zocht én vond bij haar ouders.”

De gedachte achter EMDR
“De werking van EMDR gaat uit van de werkgeheugenbelasting theorie. In het kort komt het er op neer dat traumatische herinneringen door werkgeheugen belasting veilig in het lange termijn geheugen worden opgeslagen. De bekende vingerbewegingen die bij EMDR worden toegepast kunnen bij kinderen en mensen met een laag ontwikkelingsniveau vaak niet toegepast worden. Je past de werkgeheugen belasting dan aan, zo maakten we bij Elise gebruik van trommelen op de benen.”

Hoe gaat het met Elise?
“Elise heeft inmiddels drie behandelingen gehad en ouders zien haar merkbaar veranderen. We zijn er nog niet maar we zien verbetering. Na twee sessies gaven haar ouders aan dat Elise thuis al beter at, minder snel boos werd en voorzichtig filmpjes over het ziekenhuis bekeek. Bij de derde sessie zagen we de opgebouwde spanning in haar lichaam zichtbaar afnemen. Elise nam steeds meer deel aan de behandeling en nam zelfs het trommelen van mij over.”

Kind & Jeugd
Met ruim 100 behandelaren heeft Lore alles in huis om kwetsbare mensen te helpen weerbaar te worden en te blijven. Binnen Kind & Jeugd richten wij ons op kinderen en jeugdigen (0-23 jaar) met een lichte, ernstige of meervoudige beperking en hun sociale netwerk. Wij werken doelgericht, systematisch en methodisch samen aan het perspectief van het kind.

Hoe kan Lore jou of je kind helpen?

Heb je vragen over Lore? Of over welke behandeling het beste bij jou of je kind past? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!

Naam

Steffie van Otterlo

088-0022600