In het Centrum Bijzondere Tandheelkunde van Lore werken tandartsen, een mondhygiëniste en (preventie)assistenten en zij verlenen mondzorg speciaal voor kwetsbare mensen. Een goed onderhouden gebit is belangrijk voor de algehele gezondheid. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij mensen met een verstandelijke beperking kan tandheelkundige zorg echter moeilijker uitvoerbaar zijn.

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde is bedoeld voor mensen die niet in een gewone tandartspraktijk behandeld kunnen worden. De oorzaak kan een lichamelijke beperking zijn. Maar ook onbekendheid, onbegrip en angst zijn redenen die een goede behandeling in de weg staan. De tandartsen, mondhygiëniste en (preventie)assistenten hebben ervaring met het behandelen van kinderen met een ontwikkelingsachterstand en volwassenen met een verstandelijke beperking.

Doel is het voorkomen van tandheelkundige problemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Door het geven van instructies, begeleiding en uitleg van mondhygiëne. Juist bij mensen met een verstandelijke beperking is voorkomen beter dan genezen. Zeker omdat tandheelkundige problemen uit de hand kunnen lopen, vaak vanwege een combinatie van aandoeningen. Daarnaast is bij ingewikkelde behandeling vaker narcose nodig, wat extra belastend is.

Voordelen

– Het behandelteam heeft veel ervaring in de omgang met mensen met een verstandelijke beperking en weet hoe ze mensen op hun gemak kan stellen, zodat zij meewerken aan de behandeling.
– Cliënten krijgen ruim de tijd om de situatie te verkennen en vertrouwd te raken met de behandelruimte en behandelaars.
– Het behandelteam werkt intensief samen met ouders, begeleiders, de Arts Verstandelijk Gehandicapten en gedragsdeskundigen.
– Er is specialistische kennis over kaak- en gebitsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking.
– Om het tandartsbezoek aangenamer te maken zetten we middelen in als tellen, picto’s, tell-show-feel-do en afleiding.
– Indien nodig vindt behandeling met ondersteuning van medicatie plaats of door middel van lachgassedatie. In specifieke gevallen wordt narcosebehandeling uitgevoerd op locatie, of in een ziekenhuis.

De behandeling

Aan de behandeling gaat altijd eerst een kennismakingsgesprek vooraf. Zowel bij het onderzoek als tijdens de behandeling vindt altijd overleg plaats tussen de cliënt en het team van het Centrum Bijzondere Tandheelkunde. Individuele aandacht, opvang, behandeling en begeleiding staan bij het team voorop. De behandeling wordt zorgvuldig en stapsgewijs opgebouwd.

Kosten

Afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en verzekeringspakket krijg je de behandeling bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (gedeeltelijk) vergoed. Hiervoor heb je een verwijzing nodig van een tandarts, huisarts of medisch specialist. Vanaf 18 jaar wordt het verplicht eigen risico eerst opgemaakt (Je betaalt bijna altijd een eigen bijdrage). Kijk op je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar voor jouw specifieke situatie.

Openingstijden
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 12.30 uur en van 13.15 uur tot 16.30 uur.

Contactgegevens
Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT)
Het Rijtven, gebouw De Biekorf
De Loop 45751 NR Deurne

Telefoonnummer: 0493-329434
Mailadres: tandarts@oro.nl

Bij spoed na 17.00 en in het weekend / feestdagen kunt u terecht bij:
Tandartsenpost Eindhoven
Aalsterweg 108
5715 CJ Eindhoven
Telefoonnummer  040-3111915